Založit novou webovou stránku nebo e-shopChci nový web
aktualizováno: 14.08.2018 14:46:11

H U Č A

 

 

 

  


 

            
V jednom hrnci naslepo 
 
                                                                                                     
 
             
 
 
Nazdar lidi. V této rubrice se budeme věnovat nadmíru příjemné záležitosti, jakou je papáníčko.Než se však dobrota dostane na náš stůl, předchází tomu náročná fáze vaření.
Říká se, že první jedí oči. K naší smůle jsme nuceni tento vjem vynechat a vrhnout se rovnou na chuť. Ta, a to my gurmáni dobře víme, je stejně nejdůležitější. Budeme se snažit vám přinášet recepty, které jsou pro nás, zrakově postižené, přípravou dostupné. Těšíme se na vaše originální receptury a nápady. A kdo ví, třeba se jednou sejdeme na nějaké prima „zlaté vařečce“.
Teď už tedy k prvnímu receptu . Tím nejjednodušším jídlem, které se dá lehce připravit pouze v jednom hrnci, je polévka. A proto, že již prabáby říkaly, že polévka je grunt, řekneme si dnes jak připravit třeba:
 
přidáno 11.3. 2015

Výborná mrkvová bábovka

Potřebujeme:     

350g mrkve jenmě nastrouhané, 180g moučk. cukru, 350g polohrubé mouky

2 vejce, 1 prášek do peč., 4 lžíce oleje, špetka soli.

 

Všechny suroviny důkladně smícháme ( dělala jsem to rukou) a dáme do bábovkové formy, vymazané a vysypané strouhankou a pečeme

asi 40minu. na 170°C. Mám hork. troubu. Použij  špejli a poznáš to.

Bábovku po vychlazení vyjmeme a pocukrujeme.     

Dobrou chuť!

Eva Konečná

přidáno 9.7.2014

 

Rychlý tvarožník

Potřebujeme:

2měkké tvarohy, 150g másla, 80g krystal. cukru,4 vejce, 2 lžíce dětské krupičky nebo pol. mouky, 2 lžíce ovesných vloček, 500g meruněk, ½ prášku do pečiva, moučkový cukr na posypání.

Postup:

Žloutky utřeme s máslem a cukrem, postupně přidáme tvaroh, krupici s pr.do peč. a ovesné vločky, nakonec pevný sníh z bílků.Vše promícháme a nalijeme na menší plech potažený peč. papírem a poklademe meruňkami.Posypeme cukrem a pečeme asi na 180°C asi 30min. do růžova.

Potom ještě posypeme cukrem.

přidáno 19.10.2012

Jablečný chlebíček

Potřebujeme:

3 malá nebo 2 velká vejce,

150 g moučk. cukru,

250 g pol. mouky,

½ prášku do pečiva,

250 g strouhaných jablek,

50 g rozinek,

50 g ořechů,

Vyšleháme vejce s cukrem a střídavě přidáváme do směsi

nastrouhaná jablka a mouku s práškem do peč.

Nakonec přidáme ořechy a rozinky.

Dáme do chlebíčkové formy a pečeme na 180°C asi 40 minut.

 

Polévka z červené řepy

Potřebujeme:

červenou řepu asi 3 kusy,

cibuli, kmín, zel. bujón, jablečný mošt, křen, sůl, trochu octa.

 

Na oleji opečeme cibuli s kmínem a přidáme nastrouhanou červ. řepu.

Přidáme zeleninový vývar a vaříme asi 20 minut.

Nakonec přidáme špetku soli, jablečný mošt ( já dávám jablko). trochu křenu a ocet.

Rozmixujeme a ozdobíme petrželkou.

Dobrou chuť!

Eva Konečná

 

přidáno 18.1.2012

Mramorovaná bábovka

 

350 g mouky polohrubé

280 g cukru krupice

4 celá vejce

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

170 g másla nebo Hery

2 lžíce rumu

6 až 7 polévkových lžic mléka /i více/

 

Máslo utřeme s cukrem, pak přidáme žloutky a postupně po lžících přidáváme přesátou mouku s práškem do pečiva a mléko a rum. /mouka se tam nesmí dát  naráz, nebyla by nadýchaná!!!/ Z bílků ušleháme hladký sníh a vařečkou vmícháme zlehka do těsta. /ne mixérem!!!/

Dvě třetiny nalejeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbylé třetiny zamícháme 1 polévkovou lžíci kakaa. Vylijeme do formy s těstem.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě podle toho, z jakého materiálu máme bábovkovou formu.

Keramická  1,15 hod při 180

Hliníková     50 min. při 160

Skleněná       50 min při 180

Jarek Petržela

 

 
 
 
 
 
 
  Polévku sýrovou:
 
1 litr vody
2 kostky hovězího vývaru
2 kusy měkkého sýra
2 rohlíky
Sůl, pepř, vegeta
polévkové koření ,,Magi,,
 
Vodu s kostkou bujonu přivedeme do mírného varu. Přidáme překrájený sýr a na kolečka nakrájenou housku nebo rohlík. Okořeníme dle chuti a chvíli necháme provařit.
Rychlé , jednoduché a chutné.
 
 
 
přidáno 12.8.2010
Klausův tatarák
Ingredience:
3 středně velké uvařené brambory
3 polévkové lžíce kečupu
1 polévková lžíce worchestru
1 polévková lžíce sojové omáčky
1 kávová lžička kari
2 kávové lžičky plnotučné hořčice
sůl
4 prolisované stroužky česneku
pepř
mletá paprika
chili
jemně nakrájenou cibulku a trochu oleje
Postup přípravy:
1.
Brambory nastrouháme na jemném struhadle a přidáme veškeré ingredience, promícháme a mažeme na topinku.
Poznámka redakce:Kdyby se vám to Zdálo stejně hnusný jako nám tak si tam prostě místo brambor příště dejte Hovězí,a nemusí tobýt zrovna pravá svíčková
 
Dobrou chuť přeje RR
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TROUBOVÝ GULÁŠ  
                                 
 1 až 1,5 kg masa (hovězí nebo vepřové) nakrájet na kostky
3 až 4 velké cibule nakrájet na drobno
5 stroužků česneku nasekat
2 lžičky gulášového koření
3 lžičky sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
3 polévkové lžíce solamylu
2 kostky masoxu
1 rajčatový protlak
sůl podle chuti
0,75 až 1 litr vody
Podle chuti můžeme přidat čerstvou papriku,kozí rohy nebo feferony.
Vše vložíme do pekáče přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 250 stupňů.
Pečeme hodinu (vepřové) až hodinu a půl(hovězí)
 
V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEOTEVÍRÁME NEMÍCHÁME
    A UŽ VŮBEC NEČUMÍME DOVNITŘ
                                       
                                                                                                      Dobrou chuť.
 
 
 
 
 
 
 
 
Irský hrnec
 
 
Ingredience
600 g vepřového masa (plecko, kýta), 600 g brambor, 2 velké mrkve, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, sůl, tymián, drcený bobkový list, 2 hrnky vývaru (i z kostky), 1 lžíce sádla
 
 
Postup
Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, maso na kostky, česnek nadrobno. Zapékací mísu (pekáč, remosku) vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na třetiny, ostatní suroviny na poloviny. Na dno mísy (pekáče,remosky) dáme jednu třetinu brambor, lehce osolíme a posypeme tyminánem. Na brambory polovinu cibule, pak polovinu masa, posypat polovinou česneku, osolit, poprášit bobkovým listem a posypat polovinou mrkve. Všechno zopakovat. Poslední vrstvu bude tvořit třetí třetina brambor, osolených s posypaných tymiánem. Všechno zalijeme vývarem, přiklopíme a dáme péct. Pečeme pomalu 2-3 hodiny. Tekutina by měla být na konci téměř všechna vsáknutá a odpařená. Opatrně se solí, vývar může být slaný.

     

 
 
 
 
 
 
 
Kuře v trojobalu se šlehačkou
 
 
  Suroviny:
6 horních stehen
hl. mouka, vejce a strouhanka na obalení
rostlinný tuk
smetana na šlehání
sůl  
Postup:
Kousky osolíme  a obalíme v trojobalu. Potom vymažeme pekáč tukem a obalené kousky kuřete na něj rozložíme. Na vrch dáme kousky tuku a opatrně podlijeme šlehačkou (nelijeme na maso, ale pod maso). Pekáč přikryjeme pokličkou nebo dalším pekáčem a dáme do studené trouby, kterou až po té rozehřejeme na 180 stupňů (teplota může být i nižší, aby se šlehačka nepřipálila). Pečeme asi 80 minut bez obracení a velmi zvolna, aby se šlehačka nesrazila, ale přeměnila v tuk. Píchnutím zjistíme, zda je maso měkké. Pečeme ještě 15 minut odkryté, dokud maso navrchu nezezlátne.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
přidáno:2.10.2009
 
Sýrový nákyp s uzeným
 
240 g rýže ve varných sáčcích,
250 g tvrdého sýra,
250 g vařeného uzeného masa,
sterilovaný hrášek
100 ml smetany na vaření,
50 g másla,
1 lžička mleté sladké papriky,
 půl lžičky pálivé mleté papriky,
sůl, 2 vejce
Rýži uvaříme. Sýr nastrouháme nahrubo, maso pokrájíme na kostičky. Uvařenou rýži promícháme s masem, scezeným hráškem, třemi čtvrtinami sýra, paprikou, rozpuštěným máslem a smetanou. Osolíme, ale opatrně, uzené i sýr jsou slané dost.
Bábovkovou formu vyložíme papírem na pečení a naplníme hmotou. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Po 15 minutách vyndáme z trouby, posypeme zbylým sýrem a povrch rovnoměrně zalijeme vejci rozšlehanými vidličkou. Vrátíme do trouby a dopečeme asi 20 minut. Po vytažení z trouby necháme částečně vychladnout a teprve potom vyklopíme a sloupneme papír.
Podáváme s čerstvou zeleninou, teplé nebo studené.
 
 
 
 
 

vyobrazení 

přidáno11.9.2009

Jablečný dezert

Ingredience:
4 jablka tj. cca 500 g
50 g vanilkového cukru (2 sáčky)
250 ml kysané smetany
1 sáček dětských piškotů (140 g)

Oloupaná jablka bez jádřince nastrouháme na hrubo (velké slzy) a smícháme s vanilkovým cukrem a kysanou smetanou.
Mísu vyložíme dětskými piškoty, navrstvíme 2/3 jablečné hmoty, poklademe vrstvou piškotů a potřeme zbylou 1/3 hmoty.
Mísu zakryjeme a dáme do chladu aspoň přes noc, aby vlhkost nasákla rovnoměrně do piškotů (cca na 20 hodin).
Rozdělíme na porce a můžeme zdobit šlehačkou, strouhanou čokoládou, kakaem, nebo nechat jen tak.

 

 

 

 

 přidáno 5.9.2009
 
Buřty na černém pivě

1 kg opravdu masitých špekáčků, 1 sklenice leča, 1 cibule, 2 papriky, ½ lahvičky kečupu, sůl nebo vegeta, pepř

Špekáčky nařízneme do půlky. Cibuli rozkrájíme na měsíčky, papriku na proužky. Měsíčky cibule a proužky papriky vkládáme do naříznutých špekáčků. Ty skládáme těsně k sobě do pekáčku. Nalijeme na ně lečo, asi 1 dcl černého piva a ½ lahvičky kečupu. Okořeníme solí nebo vegetou a mletým pepřem. Přiklopíme pokličkou a dáme do trouby, vyhřáté asi na 200 stupňů Celsia na zhruba 30 minut. Podáváme s čerstvým chlebem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 přidáno 3.9.2009
 
Filé na olivách a rajčatech:
 

800 g rybího filé1 lžíce oleje 
400 g rajčat
40 g oliv
čerstvá bazalka,  citrón
vegeta,  sůl, 1 lžíce oleje
Plátky ryb umyjeme, osušíme, potřeme olejem, osolíme a trochu posypeme vegetou. Rozdělíme je na 4 talíře, které je možné vložit do mikrovlnné trouby. Talíře předem lehce potřeme olejem. Takto připravené ryby upravujeme v mikrovlnné troubě asi 1 minutu. Po vyjmutí ryby pokapeme citrónovou šťávou, obložíme plátky rajčat o síle asi 1 cm, posypeme nakrájenými olivami (mohou být obojí - černé i zelené)a bazalkou. Vložíme znovu do trouby na 2 minuty. Podáváme s plátkem citrónu a s pečivem.
                                                                             
 
 
 
 
 
 
 
 přidáno: 2.9.2009
                                                                                                                                                       
Rožumberské zapékané brambory
 
40 dkg vepřového plecka
40 dkg skopového masa / nemusí být, lze nahradit vepřovým/
1a 1/4 kila brambor
50 dkg cibule
0,5 l bílého vína
5 dkg másla
sůl, pepř, muškátový oříšek
Příprava:
Maso nakrájíme na tenké plátky, brambory na silnější plátky a cibuli na kolečka.
Do vhodné zapékací nádoby / spíše vyšší/ dáme vrstvu brambor, pak masa a cibule a vrstvíme do spotřebování surovin- poslední vrstva jsou brambory. Každou vrstvu okořeníme.
Zalijeme vínem, poklademe kousky másla a pečeme v mírné troubě minimálně 1,5 hodiny. Pokud možno nezakryté, můžeme na přechodnou dobu přikrýt alobalem.
Podáváme horké.
 
 
 
 
Vyzkoušejte a napište nám.
I do této rubriky můžete posílat své příspěvky, recepty, či jiné praktické nápady z domácnosti, na adresu:
 
TOPlist